Jesteście smakoszami zup kremów? Dzisiaj przygotowałam krem z rukoli. Rukola ma silny, specyficzny smak i zapach, nadaje się jako zaostrzający dodatek do mdłych potraw. Rukola i ugotowane ziemniaki to prosty sposób na urozmaicenie zwykłego rosołu. Wystarczy zastosować blender i mamy pyszną zupę krem z rukoli i ziemniaków. Zupa krem z rukoli jest aksamitna, idealna w smaku, prosta i szybka w wykonaniu. Zupa krem z rukoli jak zielona niczym trawa.
Polecam też mój krem z zielonego groszku i krem grzybowy.
– 1 litr domowego rosołu
– 250 g rukoli
– 4 ziemniaki
– 200 g śmietany 30%,
– sól i ognista mieszanka przypraw Kamis
– 3 plastry boczku
– grzanki z boczkiem i jabłkiem
Z ugotowanego rosołu odlewamy do osobnego garnka litr rosołu, dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do ich miękkości na małym ogniu. Wsypujemy rukolę, wlewamy słodką śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy. Całość wlewamy do szklanego blendera, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw (ja mam swój ukochany robot FP 270 Kenwood) cały czas miksujemy aż uzyskamy idealny, aksamitny krem. Krem z rukoli przelewamy na talerze, posypujemy skwarkami z boczku i grzankami z boczkiem i jabłkiem.
Smacznego!
świetny pomysł, muszę wypróbować 🙂
Pingback: Penne z pesto z rukoli - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię