Niedługo Wielkanoc, więc obowiązkowym menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Tym razem proponuję przygotować tę potrawę w formie jajka, przygotowuje takie Jajka Wielkanocne w wydmuszkach od jajek. Widziałam ten sposób podania u „Kulinarny karnet Christophera”, bardzo mi się ten sposób podania galarety spodobał. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Do tego taka przystawka jest bardzo prosta do przygotowania.
Na bloga przygotowałam tylko 4 porcje, ale chodziło mi aby Wam pokazać jak to ma wyglądać, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników.
Polecam również:
Kurczak w galarecie z papryką (galat)
Kurczak w galarecie (galat)
Kurczak w galarecie (galat)
Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie?
Składniki:
4 wydmuszki z jajek
2 plastry gotowanej szynki
mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza,
natka pietruszki,
500 ml rosołu, bulionu warzywnego lub 500 ml wrzątku z rozpuszczoną 1 kostką bulionu warzywnego Winiary
4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu)
Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka, to będzie podstawa naszej galarety w kształcie jajka.
Wydmuszki z jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia.
Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Gotujemy wywar warzywny, albo rosół lub przygotowujemy bulion warzywny z kostki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym rosole lub bulionie. Ostrożnie zalewamy zawartość wydmuszek..Odstawiamy do lodówki aby galareta zastygła.
Zdejmujemy skorupkę tak jak zwykłe obieramy jajko. Smacznego!
fajny pomysł i łaczy wszystko co lubie naj bardziej i galaretke i warzywka…
Wspaniały pomysł.
Koniecznie zrobię.
Też tak uważam, w tym roku zrobię ponownie.
wyglada nie tylko ladnie ale i apetycznie