Jak wszyscy wiemy wątróbka zarówno drobiowa, wieprzowa, czy też z innych ssaków ma tyle samo wielbicieli co i przeciwników. My należymy to tej pierwszej grupy ludzi, którzy uwielbiają wszelakie podroby. Nie zamierzam na siłę nikogo do niej przekonywać, a przepis dodaję dla jej wielbicieli, gdyż przepis na wątróbkę pieczoną z jabłkiem i śliwkami est godny polecenia. My wątróbkę przygotowujemy przynajmniej raz w miesiącu, a przepisów na blogu jest kilka w różnych zestawieniach smakowych:
Wątróbka drobiowa w sosie chili
Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami
Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać
Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką
Dzisiaj zrobiłam w zupełnie innym zestawieniu smakowym: z jabłkiem i suszonymi śliwkami, czerwoną cebulą z dodatkiem octu balsamicznego, wątróbka była pyszna. Skuście się na taką ze śliwkami i jabłkiem. Jest rewelacyjna!
Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami
1 kg wątroby wieprzowej
1 czerwona cebula
13 suszonych śliwek
1 duże jabłko
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka smalcu i 1 łyżka oleju do smażenia
Śliwki suszone można pokroić, ale ja zostawiłam całe. Jabłka kroimy w ćwiartki. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją w plastry. Wątróbkę obtaczamy w mące i podsmażamy szybko na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. W naczyniu do zapiekania układamy wątróbkę, śliwki, jabłka. Cebulę wraz z octem balsamicznym wrzucamy na jeszcze wrząca patelnię, chwilkę trzymamy aż ocet zmaceruje cebulę, również ją układamy w naczyniu z wątróbką. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Zapiekamy wątróbkę ok. pół godziny w temperaturze 160 st. C. Po wyjęciu Wątróbki pieczonej z jabłkiem i śliwkami doprawiłam całość jeszcze solą.
Smacznego!
Uwielbiam wątróbkę, a w takim wydaniu jest dodatkowo kusząca!