Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a Wy szukacie coraz to nowych farszy do jajek. A ja lubię komponować różnorodne farsze do jajek.
Różne pomysły na farsze znajdziecie tutaj.
Przepis na Farsz pieczarkowy przygotowałam specjalnie na warsztaty ” Ale jaja…”, które prowadziłam w Akademii Smaku w Trzciance. Farsz składa się z podsmażonych z cebulką siekanych pieczarek, żółtek, natki pietruszki, szczypiorku i majonezu Winiary. Ten pieczarkowy farsz jest bardzo smaczny, jest tylko delikatnie doprawiony solą i pieprzem z dodatkiem odrobiny majonezu. A przygotowanie tego farszu jest niezwykle proste.
Jajka faszerowane pieczarkami można również przygotować w kształcie myszek faszerując jajka od spodu, robiąc uszy z plastrów pieczarek, oczy i nos z kolorowego pieprzu i wąsy ze szczypiorku. Takie pieczarkowe myszki będą wtedy smakować dzieciom, podobnie jak jajka – myszki z sera i rzodkiewki.
- 6 jajek
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu Winiary
- sól ziołowa
- biały pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 6 minut.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce lub siekamy w blenderze. Cebule kroimy w kostkę lub siekamy w blenderze. Cebulę i pieczarki smażymy na dość dużym ogniu. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Studzimy. Wystudzone jajka obieramy i ostrożnie przekrawamy na pół. Następnie wyjmujemy żółtka. Do miski wkładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, faszerujemy miejsca po żółtkach, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy reszta szczypiorku.
Połówki białek wypełniamy farszem i ozdabiamy natką pietruszki .
jakie sliczne prosiaczki z tych myszek wyszly. cudenka
Pingback: 20 przepisów na jajka faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię