Majówka, kto jej nie lubi, zaczyna się wtedy wielkie polskie grillowanie. Bo grillowanie to sport narodowy Polaków 😉 Ja ostatnio często grilluję na moim elektrycznym grillu, który jest odpowiednio duży, grilluje jednocześnie z obu stron. Grillowanie na nim nie wymaga odwracania mięsa, czy też innych produktów, które grillujemy. Można na nim przygotować pełnowymiarowe dania dla 2 osób.
Tym razem przygotowałam po 3 kofty na głowę, czyli 6 sztuk mięsnych szaszłyków na patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą.
Przepis na Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam.
Polecam też przygotować inne grillowane dania w tym stylu:
Ćevapčići – Cevapcici
Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – Cevapcici
Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane)
Mini kebaby (meksykańskie)
Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania
Mini kebaby grillowane z ryżem
Składniki
60 dag mięsa wieprzowego
2 utarte ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska i czarny pieprz
Sos
jogurt grecki
1 ząbek czosnku
posiekana świeża mięta
sok z 1/4 limonki i otarta skórka
sól i pieprz
Składniki sosu mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie
Mięso wieprzowe siekamy w misie blendera, pod koniec siekania dodajemy czosnek, cebulę i pietruszkę i wszystko ponownie rozdrabniamy. Do dużej miski przekładamy posiekane składniki, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką, pieprzem cayenne, cynamonem, imbirem. Kolendrę i kmin należy utłuc w moździerzu i dodajemy również do mięsa, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób zapobiegniemy przypiekaniu ich podczas grillowania. Mięso dzielimy na 6 części, formujemy je w podłużne walce, które nadziewamy na każdy z patyków.
Powierzchnię grilla smarujemy delikatnie olejem z obu stron Każdą koftę kładziemy na rozgrzanej powierzchni grilla, przykrywamy pokrywą grilla. Kofty grillujemy około 10 minut w zależności od tego jak chcemy mieć wysmażone mięso.
Kofty można podawać z sosem jogurtowym z czosnkiem, sokiem z limonki i świeżą miętą, czy sosem tzatziki, czyli jogurtowym sosem z dodatkami. Smacznego!
Warto przygotować je z różnych rodzajów mięsa aby porównać smaki. To zaskakujące jak różnie może smakować tak samo przyprawione mięso. Różnie znaczy pysznie 😉
Pingback: Sprawdzone przepisy z grilla - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię