Gdy przychodzi maj na naszym stole nie może zabraknąć zupy szczawiowej. Zawsze ją lubiłam. Mama zabielała szczawiową śmietanką i podawała z ugotowanym na pół twardo jajkiem. Dodatkiem do tej zupy były ugotowane ziemniaki. Zupa ze szczawiu jest zupą sezonową, o kwaskowatym, lekko orzeźwiającym smaku. Jej zgniło zielony kolor nie jest zbyt atrakcyjny wizualnie, ale to powód parzenia szczawiu wrzącym bulionem, który z soczyście zielonego koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodatki: kleks śmietany, jajka, oraz ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki.
Szczaw to synonim biedy, bardzo rzadko jest uprawiany, rośnie sobie na łąkach, przy drodze, na skarpach.Szczaw do tej kremowej zupy szczawiowej Piotrek zebrał nad jeziorem przy lesie podczas spaceru z psem.
W moim rodzinnym domu jadało się zupę szczawiową i wcale nie dlatego, że nie mieliśmy co jeść, ale dlatego, że zupa szczawiowa jest wpisana w tradycję kuchni polskiej i zawsze bardzo nam smakowała.
Zupa szczawiowa nie powinna być jedzona przez osoby, które mają zdrowotne problemy z nerkami, ze względu na zawartość szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Ale obecność gotowanego jajka niweluje ich działanie. Zresztą okres szczawiowy trwa krótko, wiec raczej choroba mi nie grozi.
Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szczawiową. Możecie też przygotować zupę szczawiową w inny sposób: Zupa szczawiowa z jajkiem
Kremowa zupa szczawiowa:
Składniki:
– 5 ziemniaków
– miska o pojemności 1 litra ze szczawiem
– 1 litr bulionu lub rosołu
– 1 ser mozzarella
– kiełbaski frankfurterki
– 2 ziarna ziela angielskiego
– jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
– sól i pieprz w młynku
Przygotowanie:
Szczaw przebieramy, odcinamy ogonki, dokładnie myjemy i siekamy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojony szczaw, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki kiełbaski. Gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z ćwiartkami ugotowanych jajek.
Smacznego!
Pingback: Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię