Ostatnio na blogu pokazałam mój nowy sposób na przygotowanie pysznej, domowej wędliny drobiowej ze słoika, przygotowuje się ją bez szynkowara. Takim samym sposobem przygotowałam teraz mięso z karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy.
Kiełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet do słoika. Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię.
Karkówka ze słoika , polecam!
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1 łyżka suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
kilka ziaren pieprzu naturalnego
1 łyżeczka suchej żelatyny
Mięso z karkówki kroimy w dosyć drobną kostkę, doprawiłam mięso mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1 łyżki suszonego czosnku, 2 ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (ale wykorzystane przyprawy to kwestia upodobań) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej o prostych krawędziach, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim garnku. Ja na dno garnka zawsze kładę ściereczkę, aby odizolować słoiki od dna garnka. Nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 60 minut na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do ostygnięcia, następnie pasteryzujemy kolejne 60 minut i znów zostawiamy słoiki w garnku aż ostygną. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoika i gatunku wykorzystanego mięsa. Potem wstawiamy słoiki z z karkówką ze słoika do lodówki.
Karkówka ze słoika jest idealna do kanapek. Wiemy co jemy.
Mmmm, wygląda smacznie! Jak długo może postać w lodówce?
Długo, gdyż jest pasteryzowana.
Długo będzie mogła stać po 3 krotnej pasteryzacji, inaczej może powstać jad kiełbasiany, proponuje zostawić słoje w wodzie do następnego dnia i powtórzyć pasteryzację, po 3 krotnej może stać bardzoooo długo…
Masz rację proces 3 krotnej pasteryzacji sprawi że tak zrobiona konserwa może poczekać na otwarcie kilka lat.
Nazywa się to tyndalizacją.
No i widzę, że muszę sobie karkóweczkę przygotować. Nie ma nic lepszego, nad wędlinę przygotowaną we własnej kuchni. Mniam!
Ile sloikow wychodi z podanej porcji?
2 słoiki o poj. 1/2 litra.
Nie da się zrobić przepraszam zjeść
czy trzymanie jej w lodówce jest konieczne ? czy można te słoiczki wziąć np w trasę i trzymać w samochodzie ? jeśli tak, to jak długo ? dziękuję za odpowiedź – Beata
Beata słoiki jak będziesz pasteryzować jak w opisie, czyli 2 razy po 60 min. śmiało możesz je trzymać poza lodówką i zabrać w trasę.
dziękuję 🙂 🙂 🙂
Właśnie gotuję karkówkę 🙂 mam nadzieję, że mi wyjdzie…
pozdrawiam :))
Musi wyjść 🙂
Nie jestem specjalistką w szykowaniu domowych wędlin, ale korzystałam z Państwa przepisów i zawsze wychodzą 🙂 a co ważne rodzinie bardzo smakują. Dziękuję!!
Cieszę się 🙂
A po co w przepisie peklosól? Po to robisz „domowe”, żeby unikać zbędnej chemii, a nie ładować tam niepotrzebne związki. Azotyn sodu jest szkodliwy dla człowieka bo tworzy w żołądku nitrozoaminy. Nie widzę sensu ładowania tego do swoiskich wyrobów. Gwarantuje, że sól warzona w zupełności wystarczy, żeby nadać słoności i zakonserwować mięsko, a brak atrakcyjnego koloru każdemu na pewno zrekompensuje pewność, że karmimy swoją rodzinę 100% zdrowo i naturalnie.
Ja daję dla koloru.Daję w takiej ilości, że nie boimy się o nasze zdrowie.
Chciałem zrobić karkówkę w słoiku żeby kiedyś zjeść na obiad z ziemniakiem a tu lipa w przepisach
Jaki jest odstep czasu pomiedzy pasteryzowaniami
Tak jak napisałam, gdy woda po 1 pasteryzacji ostygnie w garnku, zagotowujemy wodę ponownie i pasteryzujemy kolejne 60 minut.
trzeba odczekać 24godz pomiędzy pastdryzacjami, jeśli chcemy wykończyć przetrwalniki bakterii.
pasteryzscja 2x po 3 godz. i 1x godz. a słoiki postoją ponad rok poza lodówka, ale w ciemnym chłodnym miejscu.
Bardzo zaciekawiły mnie Pani przepisy na domowe wędliny. Od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem ich częstszego przygotowywania, a po trafieniu na tę stronę bardzo się do tego zmotywowałam. Mam jednak jedno pytanie co do pekosoli, czy jeśli zastąpię ją zwykłą jodowaną solą, to w jakiej ilości powinnam ją zastosować?
Pani Sylwio, peklosól powoduje, że mięso ma łądny kolor, pełni też rolę konserwującą, ale jeśli nie chce jej pani wykorzystywać to proszę dodać soli jodowanej w miejsce peklowe w ilości jak podałam.
Muszę to zrobic, aż ślinka cieknie. Pamietam takie mięsko mama i babcia robiły
To będzie uczta 😍
Mozna gotować w tym samym dniu w odstepnie kilku godzin te 60 minut ? I lo jakim czasie mozna jeść?
Po wystudzeniu tak, ja jem jak mięso z galaretką stężeje.