Dzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu.
Ostatnio piekłam ciasta z truskawkami:
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym
Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż z reguły się je przygotowuje, najpierw ułożyłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia truskawki, potem wyłożyłam ciasto i wstawiłam całość do piekarnika. Czy to jest trudne? Trochę jak tarta tatin, gdzie owoce również są na spodzie, a ciasto na górze, potem formę odwracamy i owoce lądują na górze.
Polecam Wam przygotować odwrócone pyszne ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi na jogurcie z dodatkiem karmelu z wanilią. Ciasto wyszło mocno truskawkowe, wilgotne, słodkie, pachnące karmelem i wanilią. ostatnio z płatkami owsianymi piekłam Owsiane babeczki z żurawiną i Ciasteczka owsiane białkowe. Zacznijcie płatki wykorzystywać do wypieków, gdyż są smaczne i zdrowe.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
35 g płatki owsiane
2 jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
¼ szklanka oleju rzepakowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
karmel z wanilią w młynku
truskawki
bezy kawowe
Przygotowanie:
Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, 1 łyżkę karmelu z wanilią, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Mieszamy wszystko hakiem robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy, na wierzch ciasta kładziemy kwadratowy talerz, odwracamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
Posypujemy powierzchnię ciasta pokruszonymi kawowymi bezami, karmelem z wanilią i można też posypać dodatkowo zwykłym cukrem pudrem.
Fajne, trzeba zrobić póki są truskawki
A o co chodzi z tym karmelem z wanilią? Taki zwykły płynny?
Nie, kamis ma w młynku gotowy karel z wanilią do mielenia.