Dostałam w prezencie doniczkę z tymiankiem cytrynowym, o którego istnieniu do tej pory nie miałam zielonego pojęcia. Powstał przez skrzyżowanie tymianku z macierzanką piaskową. Po potarciu listków rozsiewa lekko cytrynowy aromat. Postanowiłam go zastosować do łopatki wieprzowej. Przepis jest bardzo prosty, łopatka pachnie połączeniem tymianku i cytryny.
Łopatka wieprzowa z cytrynowym tymiankiem:
Składniki:
60 dag łopatki
listki cytrynowego tymianku
1 łyżka oleju
1 łyżka marynaty pikantnej do mięs i drobiu Kamis
sól i pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
5 pieczarek
200 g mieszanki Ryż Dziki & Parboiled Kupiec
Przygotowanie: Mięso kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, wsypujemy 1 łyżkę marynaty pikantnej, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodajemy pojedyncze listki tymianku, wlewamy olej i mieszamy, zostawiamy na ok. 30 minut. Rozgrzewamy głęboką patelnię, przekładamy mięso i podsmażamy z każdej strony, wlewamy 500 ml wody i dusimy aż mięso zmięknie. Do mięsa wsypujemy ryż z 2 torebek mieszanki, chwilkę podsmażamy i wlewamy 250 ml wrzącej wody i dusimy 15 minut, tak długo aż ryz wchłonie płyn. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, lekko solimy i dusimy jeszcze 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami cytrynowego tymianku.