Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem gości u mnie na każde święta i uroczystości.

SKŁADNIKI:

  • 5 kartofli,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • 5 jajek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
  • 100 ml majonezu Winiary.
  • sól morska i pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy od zagotowania 8 minut i studzimy w zimnej wodzie a potem usuwamy skorupki. Ugotowane warzywa: kartofle, marchew i seler kroimy w drobną kostkę. 5 jajek rozdrabniamy w drobną kosteczkę krajalnicą do jajek, szczypiorek siekamy i wsypujemy do miski, część zostawiamy do dekoracji. Wszystko mieszamy w misce. 3 ogórki kiszone kroimy ostrym nożem drobniej niż pozostałe warzywa, możemy usunąć skórkę. Całość doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Do sałatki dodajemy majonez i mieszamy ostrożnie łyżką. Z sałatki formujemy stożki za pomocą niewielkich szklanych naczyń i podajemy je na ozdobnej sałacie, dodatkowo posypałam je siekanym niezbyt drobno szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Ze skórki ogórka świeżego zrobiłam ozdobne spirale.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sałatka ziemniaczana

  1. Pingback: Kurczak pieczony ziołowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.