Caprese to pomidory, mozzarella i bazylia. Ale można przecież przygotować sałatkę w tym stylu, zamieniając jej niektóre składniki. Postanowiłam pomidory zastąpić gotowanym burakiem, który doskonale nadaje się do sałatek. Ja użyłam kupnego gotowanego buraka, ale można samemu upiec buraka w piekarniku lub wykorzystać ugotowanego buraka z barszczu. Wykorzystałam więc buraka, mozzarellę do przygotowania Sałatki z buraka à la caprese.
Ostatnio gotowanego buraka wykorzystałam do przygotowania koktajlu Dietetyczny koktajl z buraka
Ja uwielbiam prawdziwą włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję:
Sałatka Caprese
Kanapki Caprese
Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów
Koreczki (Caprese)
Sałatka caprese
Koreczki caprese z oliwkami
Możemy wykorzystać ugotowanego już buraka ze sklepu, którego kroimy w cienkie plastry. Plastry buraka i plastry sera mozzarella układamy naprzemiennie na sałacie, na wierzchu układamy mały świeży listek bazylii. Delikatnie buraki wcześniej skropiłam octem balsamicznym. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, dyni oraz orzeszkami piniowymi.
Pingback: Letnia sałatka z pomidorów - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sałatka z pomidorów i cebuli - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię