Lubię zimne napoje z lodem, a odkąd mam od piątku specjalny blender do koktajli przygotowuję różne ekspresowe koktajle kilka razy dziennie, doskonale chłodzą podczas upałów i gaszą pragnienie. Wpadłam na pomysł aby przygotować sobie pysznego mlecznego shake z wiórków kokosowych, mleka, kefiru, kostek lodu i cukru w kostkach. Mój nowy Blender do koktajli doskonale poradził sobie z miksowaniem wiórków, po zmiksowaniu pozostał ich kokosowy smak, lecz ich struktura nie była wyczuwalna podczas picia szejka rozleciały się na pył. Shake był pyszny. Następnym razem przygotuję sobie tym sposobem drinka Malibu, tylko muszę uzupełnić zapas białego rumu 🙂
Aby przygotować Kokosowy shake (kokosowy szejk) dla 2 osób potrzebujemy:
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 200 ml zimnego mleka
– 150 ml domowego kefiru (można go pominąć zwiększając ilość mleka)
– 3 kostki brązowego cukru
– 4 kostki lodu
– blender do koktajli
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, najpierw miksujemy pulsacyjnie, potem włączamy miksowanie ciągłe. Przygotowanie tego pysznego napoju kokosowego zajęło dosłownie chwilę.
Dzięki za przepis. Wkrótce go wykorzystam:)
Pingback: Mleko kokosowe z orzecha kokosowego - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię