Szybki tort brzoskwiniowy z wykorzystaniem spodu do tortów Dan Cake. Korzystając z tych spodów, można przygotować równie smaczny tort jak na domowym biszkopcie, tym bardziej, że nie zawiera substancji konserwujących i sztucznych aromatów.Te spody są również wyjściem dla osób, które nie mają zdolności kulinarnych, albo dla tych, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. Cały tort był gotowy do spożycia w 1,5 godziny.
Składniki:
- 1 szt. jasny spód tortowy Dan Cake,
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka brzoskwiniowa Dr. Oetker,
- 1 żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker,
- 1 op. brzoskwiń w puszce,
- płatki czekolady Dr. Oetker,
- gwiazdki cukrowe Dr. Oetker,
- polewa do tortów żółta w proszku
Biszkopt Dan Cake jest trochę większy niż moja tortownica, wykroiłam za pomocą spodu od formy koło, a rant który pozostał wykorzystałam jako bok tortu. Brzoskwinie odsączyć z soku, jedną zostawić do dekoracji, natomiast sok wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 100 ml wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko tężeć zmiksować ją z 400 ml jogurtu greckiego z 2 łyżkami cukru pudru, wyłożyć masę na biszkopt i wstawić do lodówki. Pozostałe brzoskwinie zmiksować blenderem ręcznym HB724 Triblade i wymieszać z żelatyną-fix deserową przygotowaną wg opisu na opakowaniu, wyłożyć jako kolejną warstwę tortu. Pozostałą brzoskwinią, pokroić w plastry i ułożyć na powierzchni tortu.
Powierzchnie tortu pokryć polewą do tortów przygotowana wg opisu na opakowaniu. Wstawić na chwilę do lodówki. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami i płatkami czekolady.