Dzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek, doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na przetwory, a dojrzałe są już w lipcu, wtedy można się nimi zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko, ale ten mus jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym.
Mus jabłkowy na zimę
Składniki:
3 kg papierówek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
Przygotowanie:
Papierówki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, szklankę cukru i 1 laskę cynamonu. Dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek na spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu zagotowania.
* Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml.
Pingback: Jabłka w cieście - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obowiązkowa pozycja na półce w spiżarni:)
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do komponowania równie udanych przepisów z jabłkami w roli głównej :))
Pozdrawiam
Pingback: Konfitura z aronii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ciasto bez pieczenia na ciastkach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy można użyć innego gatunku jabłek? Czy da się zapasteryzować w piekarniku? Jeśli tak, to jak i ile?
Można wykorzystać inne jabłka, pasteryzacja w piekarniku w 125 stopniach ok. 15 minut powinno wystarczyć.
Pingback: Mus jabłkowy bez cukru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię