Mus jabłkowy na zimę

Dzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek,  doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na przetwory, a dojrzałe są już w lipcu, wtedy można się nimi zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko, ale ten mus jabłkowy ma zajebisty smak. Ten domowy mus jest gęsty, mięsisty, pyszny i zdrowy, jest świetnym dodatek nie tylko do szarlotki, ale również do wszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym.

Mus jabłkowy na zimę 

Mus jabłkowy na zimęMus jabłkowy na zimę

Mus jabłkowy na zimęMus jabłkowy na zimę

Składniki:
3 kg papierówek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 laska  cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem

Przygotowanie:
Papierówki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, szklankę cukru i 1 laskę cynamonu. Dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek na spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu zagotowania.

* Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml.

Mus jabłkowy na zimę

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Mus jabłkowy na zimę

  1. Pingback: Jabłka w cieście - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Konfitura z aronii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Ciasto bez pieczenia na ciastkach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Mus jabłkowy bez cukru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *