Gulasz wieprzowy z młodymi ziemniakami oraz ogórkami małosolnymi.
SKŁADNIKI:
- 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 cebula
- 1/2 marchewki
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- sól morska prowansalska Kamis
- siekany koperek
- 2 łyżeczki semoliny
- 3 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka oleju
Mięso wieprzowe z łopatki pokroić na drobniejsze kawałki, przełożyć do miski, dodać olej, przyprawy, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Następnie podsmażyć mięso na złoto wraz z cebulą, dodać marchewkę, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, uzupełniać wodę. Semolinę wymieszać ze śmietaną, dodać trochę wrzącej wody i wlać do mięsa, chwilkę dusić aż sos zgęstnieje, można jeszcze ewentualnie doprawić solą. Podawać z młodymi kartoflami posypanymi koperkiem i połówkami małosolnych ogórków.