Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów i przepis na gazpacho są ostatnio najczęściej poszukiwanymi zupami na blogu. Dzisiaj kolejna moja propozycja na zupę ze świeżych pomidorów, tym razem pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów koktajlowych, dlaczego z takich? Gdyż nie trzeba ich parzyć, ani obierać z nich skórki, podczas duszenia same się rozpadają. Kilka dodatków w postaci świeżego tymianku, czerwonej cebulki i czosnku powoduje, że zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Idealnie gładka, pyszna Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów:

pomidorowa zupa krempomidorowa zupa krem

Składniki:

1 kg pomidorków koktajlowych
2 łyżki masła
1 posiekana czerwona cebulka
sól i pieprz do smaku
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, listki tymianku i dusimy razem chwilkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy je na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Wlewamy 1,5 szklanki wody zagotowujemy dusimy 15 minut na małym ogniu aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy zupę pomidorową do smaku cukrem, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Miksujemy zupę blenderem, ja wlałam ją do szklanego blendera kielichowego, zmiksowałam aż stała  się idealnie gładka. Zupę krem podajemy z grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika i plasterkami świeżych pomidorów.

pomidorowa zupa krem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *