Lubię pierogi, ale przeważnie robię je na wytrawnie. Polecam mój przepis na Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. W ostatnim czasie jednak chodziły mi pierogi na słodko, a pomysł na te pierogi snuł mi się po głowie parę razy. Aż wreszcie przeszłam od pomysłu do czynu i przygotowałam Jesienne pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami. Farsz jest ze słodkiego serka z gruszkami i jabłkami, oraz pokrojonej świeżej gruszki. Pierogi są lekkie i nieskromnie powiem, bardzo smaczne.
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
2 gruszki
1 serek almette z gruszką i jabłkiem
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
orzechy włoskie
szałwia
1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry.
Ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy. Na koniec wrzucamy do karmelu listki szałwii. Pierogi układamy na talerzu, obok układamy plastry karmelizowanych gruszek, posypujemy orzechami, listkami szałwii i skrapiamy karmelem.
Smacznego 🙂