Dzisiaj przedstawiam popisowe ciasto Piotra. Piotrek może je zrobić na oko z zamkniętymi oczami. Pyszne ucierane ciasto ze owocami i kruszonką wyrasta jakby było robione na drożdżach, wiele osób myśli, że jest to drożdżówka z kruszonką. Przepis na to ciasto ucierane jest bardzo uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki.
Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną.
Składniki na ciasto:
- 10 sztuk dużych śliwek,
- 2 jabłka
- 1 kostka margaryny palma z murzynkiem,
- 1 op. cukru wanilinowego Winiary
- 2,5 szkl. mąki,
- 4 szt jajka,
- 1/3 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 15 g proszku do pieczenia
na kruszonkę (im drobniejsza kruszonka, tym więcej mąki): - 3/4 kostki margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 szkl. mąki
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do misy robota szklankę cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę, wbijamy 4 jajka i dokładnie miksujemy. Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy mleko i połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie: tutaj, tutaj i na ciasto z rabarbarem tutaj
Mnaim wygląda rewelacyjnie, pewnie też tak smakuje. Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata.