Ciasto ze śliwkami (z kruszonką)

Dzisiaj popisowe ciasto Piotra. Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Przepis na ciasto ucierane jest uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Zawsze wychodzi. Dodatkowym składnikiem jest mieszanka karmelu i wanilii w młynku, oraz cukier z prawdziwą wanilią.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg dużych śliwek,
  • 1 kostka margaryny palma z murzynkiem,
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 4 szt jajka,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • karmel i wanilia Kotanyi
    na kruszonkę (im drobniejsza kruszonka, tym więcej mąki):
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
  • karmel i wanilia Kotanyi
  • 2 szkl. mąki

Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do misy robota szklankę cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę, wbijamy 4 jajka i dokładnie miksujemy. Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy mleko i połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy karmelem z wanilią w młynku, oraz drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru z wanilią, karmelem z wanilią i margaryny. Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie tutaj i na ciasto z rabarbarem tutaj


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Ciasto ze śliwkami (z kruszonką)

  1. Pingback: Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *