Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Piotrek stwierdził, że ta zawijana drożdżówka ze śliwkami jest lepsza od jego ciasta ucieranego ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest ułożone spiralnie w tortownicy, a pomiędzy wałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem, ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.
drożdżówkadrożdżówka

Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką?

Ciasto:
250 mąki pszennej
4 g drożdży instant – 1/2 paczki
1 małe jajko
1 łyżka cukru
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 60 ml ciepłej wody
90 g jogurtu greckiego
Nadzienie:
Śliwki (połówki)
1 łyżka cukru
Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru
Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny

Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, dzielimy ciasto na 4 części, z których rolujemy wałki równej długości.

Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki w palcach aż powstaną grudki. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rolowanie ciasta zaczynamy od środka tortownicy o śr. 24 cm. Wałki ciasta układamy formując „ślimaka”, jednocześnie pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek, każdy kawałek wałka łączymy ze sobą, śliwki posypujemy najpierw cukrem, a potem całość drożdżówki posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy tortownicę na 15 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni C, w tym czasie ciasto podrośnie zajmując całą powierzchnię tortownicy. Wyjmujemy tortownicę i podnosimy temp. piekarnika do 180 stopni C. Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce.

Samo ciasto nie jest słodkie więc dodatkowo smarujemy je lukrem, możemy też posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

drozdzowka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

  1. Pingback: Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.