Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym

Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami. Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki.  Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami i poziomkami, jest  tak szybki i łatwy, że każdy będzie je chciał upiec. Do tego zawijana drożdżówka pięknie się prezentuje na stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z  bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z  tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując  to uniwersalne  ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls .

Zawijana drożdżówka

Drożdżówka zawijanaJeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu, którego dużą zaletą oprócz smaku i wyglądu jest to, że można zrobić cały przepis od podstaw w ciągu 1 godziny.
Jak przygotować pyszną drożdżówkę zawijaną z owocami?

Ciasto:
250 mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant – 1/2 paczki
1 małe jajko
3 łyżki cukru
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 60 ml ciepłej wody
90 g jogurtu greckiego

Nadzienie:
domowy mus jabłkowy bez cukru
borówki, poziomki
cukier puder

Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Rozwałkowujemy ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i je smarujemy musem jabłkowym, obsypujemy borówkami i poziomkami, zwijamy ciasto  w roladę i kroimy  ostrym nożem na plastry, które  umieszczamy w okrągłej formie, którą wstawiamy na około 15 minut do ciepłego piekarnika o temp. 50 stopni C . Następnie wyjmujemy formę z ciastem podwyższamy temperaturę. Pieczemy ciasto w 180 stopniach C ok. 30 minut, aż drożdżówka będzie złota. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DrożdżówkaDrożdżówkadrożdżówkaDrożdżówka zawijana

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym

  1. Pingback: Drożdżówki z jabłkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.