Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami to kolejny pomysł na jesienne wypieki po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami. Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami. Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem, czy bułki. Drożdżowe ciasto jest bardzo proste  do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami  to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam!
Ciasto na drożdżówki jest słodkie,  ale nie bardzo słodkie (dodałam 5 łyżek cukru).
Taka jeszcze ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało.

Drożdżówkidrożdżówki

Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek:

500 g mąki pszennej
suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
100 ml mleka
5 łyżek stołowych cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka + cynamon + cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie: Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko wraz z jogurtem greckim i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto kilka minut, aby ciasto było elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, wykrawamy kwadraty, w które wciskamy po 2 plastry jabłka, które posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na ok. 15 minut.  Pieczemy w temperaturze 180º C (góra- dół)  przez około 20 minut, aż drożdżówki będą lekko zarumienione. Jeszcze ciepłe posypujemy kolorową posypką. Smacznego!

drożdżówkidrożdzówki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.