Surówka do ryby smażonej

Surówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie domowej młodej kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową. również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę do ryb z kiszonej kapusty znajdziecie tutaj., gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa.

surówka do rybsurówka

Jak zrobić surówkę do ryby? Przepis na pyszną i prostą surówkę do ryby z kiszonej kapusty z koperkiem, marchewką, jabłkiem i czerwoną cebulą

Składniki:
1/2 kg młodej kapusty kiszonej, która nie jest kwaśna
1 marchew
1 czerwona cebula
1 jabłko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz
posiekany koperek

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę drobno siekamy.Jeśli kapusta na surówkę jest kwaśna to należy ja przepłukać i odcisnąć z nadmiaru soku.  Obraną, umytą marchew, oraz jabłko ze skórą ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy szybko aby jabłko nie ściemniało. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, doprawiamy cukrem, pieprzem, wlewamy oliwę i mieszamy. My sporo posiekanego koperku, delikatnie mieszamy surówkę. Ta surówka jest doskonałym dodatkiem do ryb np. do smażonej miruny. Polecam! Przepis na młodą kiszoną kapustę znajdziecie TUTAJ.

surówka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.