Postanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie, taką słodką zupę chętnie zjedzą nawet najmłodsi domownicy.
Pływające wyspy (Zupa nic) dla dorosłych i dla dziecie:
Składniki dla 2 osób:
- 2 jajka
- 125 g drobnego cukru
- Szczypta soli
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy Winiary
- czekolada gorzka z chili
Wykonanie:
Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego z cukrem i dodajemy do gotującego mleka. Zmniejszamy ogień. Przy pomocy dwóch łyżek kształtujemy owalne bezowe pianki, które partiami wkładamy na gotujące się mleko, gotujemy po 2,5 minuty z każdej strony, podczas odwracania pianek trzeba być ostrożnym, gdyż są one kruche i mogą nam się rozpaść. Wyjmujemy pianki łyżką cedzakową i odstawiamy. Zupę budyniową rozlewamy do talerzy, na powierzchni układamy bezowe pianki, posypujemy je tartą gorzką czekolada z chili.
Smacznego!
Fajny pomysł dla dzieciaków!
Tam od razu dla dzieciaków, ja też bym taką zjadł 😉
Michał, i co zrobiłeś sobie zupę nic?