Kurczak z grzybami w sosie śmietankowym z ziemniakami to przepis na pyszny i szybki obiad dla 2 osób. Sezon grzybowy rozpoczęliśmy mini grzybobraniem 😉 Efekt był dosyć mizerny, jeden podgrzybek i kilkanaście kurek- około 200 g. Ale aby stworzyć z tego danie dla dwóch osób jest to ilość wystarczająca, trzeba je tylko trochę urozmaicić dodając mięso np. pierś kurczaka. Powstało pyszne danie: Kurczak z grzybami w sosie śmietankowym. A co innego można przygotować z kurek? Moja propozycja na 25 pomysłów z kurkami w roli głównej.
Kurczak z grzybami w sosie śmietankowym, składniki na obiad dla 2 osób:
200 g kurek
1 pojedyncza pierś z kurczaka
ok. 100 – 150 ml słodkiej śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
natka pietruszki, bazylia
Jak przygotować Kurczaka z grzybami w sosie śmietankowym. Kurki płuczemy na durszlaku, osuszamy, duże kroimy na pół. Kurczaka pokrojonego w kostkę usmażyć na łyżce oleju lub masła (jak kto woli), dodać pokrojonego kurki, chwilkę dusić pod przykryciem – ok. 10 minut, pod koniec dodać słodką śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem obsypać natka pietruszki i bazylią. Tak przygotowanego Kurczaka z grzybami w sosie śmietankowym podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i np. ogórkiem małosolnym. Smacznego!