Jak zrobić mleko roślinne? Jak zrobić mleko owsiane? Okazuje się, że to prosta sprawa. Do przygotowania domowego mleka owsianego zmotywowała mnie Beata z Lawendowego Domu swoim wpisem na mleko z płatków owsianych. Tylko, że ja gdy już się na nie napaliłam nie mogłam w szafce znaleźć ani jednego opakowania płatków owsianych, były różne płatki, tylko nie te! Wpadło mi za to w ręce opakowanie otrębów owsianych, pomyślałam, sobie, że skoro potem i tak trzeba płatki zmielić to może wyjdzie mi mleko z tych otrębów. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam przygotowałam mleko z otrębów owsianych, skracając przy okazji czas przygotowania. Okazuje się, że przygotowanie domowego mleka roślinnego jest łatwe i do tego bardzo tanie. Koszt zakupu 1 l mleka owsianego w kartonie oscyluje wokół 10 zł, natomiast koszt wytworzenia 1 l domowego mleka z otrębów to ok. 1,50 zł, chyba warto poświęcić chwilkę i zrobić samemu to mleko roślinne. Mleko owsiane jest doskonałą bazą np. do przygotowania koktajli owocowych 🙂 A jak zrobić mleko owsiane? Zapraszam po przepis.
200 g otrębów owsianych
1300 ml gorącej wody
Otręby wsypujemy do słoja, czy do dzbanka, zalewamy 1300 ml bardzo gorącej wody. Odstawiamy na na minimum 45 minut. Ale jest jeszcze lepsze jak postoi kilka godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Następnie mieszamy energicznie drewnianą łyżką zawartość dzbanka i przelewamy przez gęste sito do miski. Pozostałą na sitku papkę odciskamy drewnianą łyżką. Gotowe mleko przelewamy do szklanych butelek . Mleko owsiane może stać w lodówce kilka dni, ale ja je w ciągu 2 dni zrobiłam z mleka owsianego koktajl owsiano-malinowy, a z pulpy owsianej, która pozostała po produkcji mleka przygotowałam pyszne miodowe ciasteczka owsiane bez jajka, bez tłuszczu, bez mąki i bez cukru. Szczegółowe przepisy na koktajl i ciasteczka podałam w osobnych postach.
Smacznego!
musze w końcu zrobić mleko owsiane!
Pingback: Koktajl malinowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zabieram sie do przepisu.
proszę o przepis na mleko owsiane z płatków owsianych
Jak kupię płatki owsiane to zrobię, we wstępie napisałam dlaczego jest z otrębów 😉
Witam. Jest napisane „gorąca woda”. Jaka ma być jej temperatura? Czy ma być świeżo zagotowana czy taka po 10 minutach?
Ewa nie wrząca, ale taka, że palec jak włożysz to jeszcze lekko parzy.
Pingback: Miodowe ciasteczka owsiane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Super pomysł 🙂 a jakie jest w smaku?
Delikatnie owsiany ma smak.
Czy takie mleko smakuje dobrze do kawy?
Ola to mleko ma lekki posmak płatków i do kawy ja nie polecam, ale do koktajli, czy nawet do pieczenia zamiast mleka krowiego jest świetne.
Pingback: ciasteczka owsiane z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
wiem, że drewno jest obojętne i rzadziej wchodzi w reakcje, ale łyżki metalowe nie nadają się do mieszania ? (z kącika młodego chemika)