Mleko owsiane

Jak zrobić mleko roślinne? Jak zrobić mleko owsiane?  Okazuje się, że to prosta sprawa. Do przygotowania domowego mleka owsianego zmotywowała mnie Beata z Lawendowego Domu swoim wpisem na mleko z płatków owsianych. Tylko, że ja gdy już się na nie napaliłam nie mogłam w szafce znaleźć ani jednego opakowania płatków owsianych, były różne płatki, tylko nie te! Wpadło mi za to w ręce opakowanie otrębów owsianych, pomyślałam, sobie, że skoro potem i tak trzeba płatki zmielić to może wyjdzie mi mleko z tych otrębów. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam przygotowałam mleko z otrębów owsianych, skracając przy okazji czas przygotowania. Okazuje się, że przygotowanie domowego mleka roślinnego jest łatwe i do tego bardzo tanie. Koszt zakupu 1 l mleka owsianego w kartonie oscyluje wokół 10 zł, natomiast koszt wytworzenia 1 l domowego mleka z otrębów to ok. 1,50 zł, chyba warto poświęcić chwilkę i zrobić samemu to mleko roślinne. Mleko owsiane jest doskonałą bazą np. do przygotowania koktajli owocowych 🙂 A jak zrobić mleko owsiane? Zapraszam po przepis.

mleko owsianemleko owsiane

200 g otrębów owsianych
1300 ml gorącej wody

Otręby wsypujemy do słoja, czy do dzbanka, zalewamy 1300 ml bardzo gorącej wody. Odstawiamy na na minimum 45 minut. Ale jest jeszcze lepsze jak postoi kilka godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Następnie mieszamy energicznie drewnianą łyżką zawartość dzbanka i przelewamy przez gęste sito do miski. Pozostałą na sitku papkę odciskamy drewnianą łyżką. Gotowe mleko przelewamy do szklanych butelek . Mleko owsiane może stać w lodówce kilka dni, ale ja je w ciągu 2 dni zrobiłam z mleka owsianego koktajl owsiano-malinowy, a z pulpy owsianej, która pozostała po produkcji mleka przygotowałam pyszne miodowe ciasteczka owsiane bez jajka, bez tłuszczu, bez mąki i bez cukru. Szczegółowe przepisy na koktajl i ciasteczka podałam w osobnych postach.

Smacznego!

koktajl owsiano-malinowyciasteczka owsiane z pulpy po produkcji mleka owsianego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

15 myśli nt. „Mleko owsiane

  1. Pingback: Koktajl malinowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Witam. Jest napisane „gorąca woda”. Jaka ma być jej temperatura? Czy ma być świeżo zagotowana czy taka po 10 minutach?

  3. Pingback: Miodowe ciasteczka owsiane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: ciasteczka owsiane z żurawiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Pingback: Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. wiem, że drewno jest obojętne i rzadziej wchodzi w reakcje, ale łyżki metalowe nie nadają się do mieszania ? (z kącika młodego chemika)

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *