Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą to kolejna imprezowa przekąska, szczególnie wtedy gdy mamy mało czasu lub gdy przyszli do nas niezapowiedziani goście, a nie chcemy ich przyjmować tylko słonymi paluszkami 😉
1 op. ciasta francuskiego
pomidory koktajlowe
1 ser mozzarella
sól do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii zielonej i fioletowej
1 łyżka masła
kolorowy pieprz
tymianek cytrynowy
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. W każdym kwadracie ciasta francuskiego, za pomocą małego słoika na samym środku kwadratu odciskamy koło. Kwadraty ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy połówki pomidora i doprawiamy je kolorowym pieprzem.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, smarujemy nią powierzchnię pomidorów.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy około 20 minut, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii i gałązką cytrynowego tymianku. Smacznego!
Lubię tego typu dania, jako niezobowiązujący posiłek, gdy ktoś przyjdzie. Z chęcią wypróbuję coś nowego, jako alternatywę dla moich tostów i bułeczek z pieczarkami i żółtym serem. A co zaskoczę moich gości czym nowym.
Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy muszą być posmarowane tym masłem?
Mozna jajkiem posmarować.