Rolada biszkoptowa z lodami i malinami to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie.
Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy.
Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami:
Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru
2 łyżki kakao
Na masę:
Maliny
lody Carte d’Or Chocolate Brownie
Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, oraz 2 łyżki kakao, mieszamy całość łyżką najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Przygotowanie biszkoptu na roladę:
Upieczony biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką, aby biszkopt wystygł i stał się elastyczny. W czasie gdy biszkopt stygnie wyjmujemy z zamrażalnika lody, aby delikatnie zmiękły i były łatwe do smarowania.
Biszkopt wraz ze ściereczką odwijamy, ściereczkę usuwamy i smarujemy biszkopt grubą warstwą lodów czekoladowych z brownie, w lody wciskamy świeże maliny i całość dokładnie zwijamy. Roladę biszkoptową z lodami zawijamy ciasno w folię aluminiową, skręcamy jej końce i wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażalnika.
Przed podanie roladę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, obkładamy malinami, czekamy aż czekolada zastygnie, kroimy w plastry i zjadamy ze smakiem. Smacznego!
*wpis zawiera lokowanie produktu
Carte d’Or Chocolate Brownie przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości i pięknie podanym.
Pojemność: 900 ml.
Sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł.
ATRYBUTY DO PODKREŚLENIA:
– wysoka jakość składników
– lody Premium
– w firmie rozetek, które można wygodnie wyjąć z pudełka i są gotowe do nałożenia na talerz
no… robi niesamowite wrażenie!
Wygląda bosko i pewnie też tak smakuje, ale jedno mnie niepokoi – najpierw doprowadzamy lody do stanu by łatwo było rozsmarować, a później znów zamrażamy… Czy to nie jest zbyt ryzykowne?
Nie rozpuszczamy lodów, tylko mają nie być zmrożone na kość.
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂
Pingback: biszkopt z owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ale mam ochotę zjeść taką roladę! Wygląda bajecznie 🙂
Pingback: Rolada z musem jabłkowym i czekoladą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Czekoladowy deser lodowy z bezą włoską - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Lody z owocami w czekoladowych miseczkach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię