Upały niemiłosierne, że nie chce się gotować tradycyjnych obiadów. Doskonałym ratunkiem w tej sytuacji są wszelakie sałatki, które przygotowuje się bardzo szybko. Dzisiejsza propozycja to Sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem, która zachwyca swoją prostotą, smakiem i wyglądem. Można ją podawać na różne sposoby, to tylko kwestia wykorzystanych do niej składników. Ja podałam ją w małych szklankach, każdy z nas dostał swoją porcję.
Inne przepisy na sałatki warstwowe:
sałatka jarzynowa z surimi
Krucha sałatka z kurczakiem,
Sałatka hawajska
Sałatka z selerem, szynką i orzechami
Sałatka z selerem, kurczakiem i serem
Letnia sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem:
Przepis na 2 porcje:
3 ugotowane młode ziemniaki
ok 100 g wędzonego łososia
2 jajka
majonez Winiary
sól
pieprz
szczypiorek
Ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezu i posiekany szczypiorek, mieszamy. Połowę ziemniaków rozkładamy do dwóch szklanek. Jajka kroimy na pół, ze środka wyciągamy żółtka. Białko jajka kroimy w drobną kostkę. Żółtko ścieramy drobno na tarce do oddzielnej miseczki. Na ziemniaki wykładamy posiekanego łososia, którego przykrywamy pokrojonym białkiem, doprawiamy pieprzem. Przykrywamy białko resztą ziemniaków, na których rozsypujemy żółtko. Sałatkę posypujemy na koniec szczypiorkiem. Smacznego!