Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem

Ta krucha sałatka należy do moich ulubionych, a na rodzinnym przyjęciu zawsze wzbudza zachwyt gości zarówno swoim apetycznym wyglądem jak i gamą smaku.
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przeważnie przygotowuje ją u nas Piotrek, ma już wprawę. Panierowane usmażone piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto!  Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką

Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem:

Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem

 

Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 sałata lodowa
1 pierś z kurczaka
250 g pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe
1 czerwona cebula
1 jajko + 1 łyżka mleka
płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella
½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE: 

Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, następnie wykładamy na talerz. Mix ziaren prażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w panierce z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażymy kotlety z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju, następnie drobiowe kotlety kroimy w cieniutkie paseczki.
Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych  piersi kurczaka, połówki pomidorków i piórka czerwonej cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka.  Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret.

Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku.

Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę, miód i zioła prowansalskie. Polecam też sos a la winegret z tego przepisu:

Składniki sosu winegret:

3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka musztardy dijon,
łyżeczka miodu
oraz szczypta ziół prowansalskich

Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę i ocet jabłkowy, dodajemy miód i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą.

Tak przygotowanym sosem winegret polewamy kruchą sałatkę z panierowanym kurczakiem tuż przed samym podaniem. Smacznego!

Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem

  1. Pingback: Sałatka słoikowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kurczak z warzywami w piwie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Najlepsze sałatki na Sylwestra - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.