Kurczak z warzywami w piwie

U nas znów kurczak, ale co zrobić, że lubimy jeść drób na różne sposoby 🙂
A tym razem damsko-męska kuchnia poleca na obiad pysznego duszonego kurczaka z warzywami o delikatnym smaku karmelowego piwa. Smacznego!

Polecamy też inne smaczne przepisy z kurczakiem w roli głównej:

Kurczak po cygańsku
kurczak z porami zapiekany w cieście
Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek,
Smażone kotleciki z kurczaka
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem

Kurczak w piwie z warzywami:

Kurczak z warzywami w piwieKurczak z warzywami

Składniki:
ćwiartki kurczaka (2 sztuki)
1 kg ziemniaków
2 marchewki
200 g małych pieczarek
500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe
4 gałązki tymianku
garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki
piwo karmelowe (250 ml)

Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w grube plastry, a ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pieczarki płuczemy na durszlaku. Ćwiartki kurczaka dzielimy na 2 części. Do garnka z wrzącym bulionem warzywnym (lub zagotowujemy 500 ml wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, jemy ze smakiem.

Kurczak z warzywami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kurczak z warzywami w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.