Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą

Regularnie przygotowuję sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw, gdyż tego typu sałatki warzywne z majonezem są u nas obowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę i dorzuca do niej właśnie te składniki. W ten weekend on gotował, więc przygotował taką sałatkę. Wykorzystał do niej również warzywa z rosołu.

sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu.

składniki:

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
warzywa ugotowane w rosole:
3 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka korzeń +natka
280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem
3 szt. ogórek kiszony
5 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste. Ugotowane warzywa z rosołu kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy sałatkę solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, a następnie dodajemy musztardę, ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy 2-3 łyżki majonezu, (możemy dodać więcej jeśli lubimy bardziej wilgotną sałatkę). Wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy w lodówce aby składniki się przegryzły. Przekładamy sałatkę do szklaneczek, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.