Kurczak po cygańsku

Wczoraj zobaczyłam ten przepis u Berniki i postanowiłam przygotować kurczaka po cygańsku trochę modyfikując ten przepis.

No i jest, aromatyczny, pachnący kurczak w sosie przesyconym słodkością powideł, delikatnym kwasem winnego octu, ostrością papryki i sosu sweet chilli. Kurczak po cygańsku ze śliwkami podany był z ryżem.

A wrażenia smakowe? Po prostu pycha!

  • kawałki z kurczaka
  • masło klarowane
  • cebula 1 szt.
  • śliwki suszone 10 szt.
  • 1/2 szkl. domowych  powideł śliwkowych
  • 1/2 szkl. keczupu pikantnego
  • 3/4 szkl. napoju suszone śliwki z jabłkiem i gruszką
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz czarny
  • papryka czerwona słodka
  • 1 łyżka sosu sweet chilli

Kawałki kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor. W rondelku na łyżce masła szklimy posiekaną cebulę, dodajemy suszone śliwki,  pikantny keczup, napoju suszone śliwki, cukier, ocet winny, domowe powidła śliwkowe, sos sweet chilli. Zagotowujemy sos, cały czas mieszając najlepiej silikonową łyżką. Obsmażone kawałki kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu,  zalewamy gorącym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut. Po tym czasie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem np. Parboiled, który jest sypki i się nie rozgotowuje.

Polecam. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Kurczak po cygańsku

  1. Pingback: Kurczak z warzywami w piwie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.