Na blogu jest już przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem. Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami.
Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi z jabłek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego.
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona.
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
2 słodkie jabłka
ok. 250 ml wody
2 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy, dodajemy też starte jabłka, wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, jabłka się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Dodajemy też trochę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta duszona została podana do zapiekanej karkówki i smażonych ziemniaków. Smacznego.
Pingback: Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szukam przepisu na czerwoną kapustę duszoną, do której dodaje się goździki, co wzmacnia jej smak.