Wielkanoc lada moment, a obowiązkowym daniem u nas są sałatki, przeważnie tradycyjne jarzynowe, ale i inne np. z tuńczykiem. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na sałacie to idealna sałatka na Wielkanoc. Sałatka została podana na małych liściach sałaty rzymskiej, zakładając, że jeden liść sałaty z zawartością to porcja dla jednej osoby. Sałata rzymska idealnie nadaje się do porcjowania potraw, polecam przygotować w niej Łódeczki Caprese lub wrapy. Tuńczyk to składnik wielu sałatek, polecam sałatkę ryżową z tuńczykiem.
Wielkanocna sałatka z tuńczykiem jest łatwa, szybka w przygotowaniu, lekka i bardzo smaczna, po jej skosztowaniu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję.
składniki:
4 jajka
1 mała czerwone cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
listki sałaty rzymskiej
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, (10 minut od zagotowania), studzimy w zimnej wodzie. Tuńczyka w sosie własnym odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Przekładamy do miski obrane ze skorupki, posiekane jajka (można je rozdrobnić widelcem), posiekaną czerwoną cebulę i natkę pietruszki, mieszamy widelcem, dodajemy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z majonezem i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Sałatkę podajemy w opłukanych i osuszonych listkach sałaty rzymskiej. Dekorujemy czerwoną cebulką i listkami natki pietruszki. Smacznego!