Eton Mess jest już na blogu, ale nie ten oryginalny, tylko moja autorska improwizacja z bitej śmietany, kawowych bezików i mieszanki różnych owoców. Natomiast Eton Mess w swojej klasycznej wersji łączył bitą śmietanę (lub lody), truskawki, banany, z czasem w tym deserze pojawiły się pokruszone bezy.
Dzisiaj ja Wam polecam przepis na Eton Mess z bitą śmietaną, truskawkami i bezami.
Latem gdy królują już polskie truskawki nie ma lepszego deseru niż Eton Mess. Bezy wykorzystane do przygotowania przepisu są mojego autorstwa. Tłumacząc dosłownie z j. angielskiego ten deser powinien po polsku nazywać się „kuchenny bałagan” , ale czy to jest odpowiednia nazwa dla tych pyszności?
Przygotowując ten pyszny deser nie musicie dokładnie trzymać się proporcji, gdyż nie one są najważniejsze, składniki mieszamy według swoich preferencji smakowych, możemy dać do śmietany cukier (ja nie daję) , możemy dołożyć więcej bezików, aby deser był słodszy, jeśli taki lubimy, możemy też truskawki delikatnie skropić octem balsamicznym, ale to tylko jedna z możliwości.
Przygotujcie letni deser Eton Mess taki jak Wy lubicie, a ja podaję przepis na mój ulubiony Eton Mess.
Składniki na 2 porcje Eton Mess:
Truskawki (ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki) + kilka do dekoracji
1 czubata łyżeczka cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 30%
mini bezy, ok. 10 sztuk + kilka do dekoracji
Przygotowanie: Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy aby owoce puściły sok. Schłodzoną w lodówce śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, dodajemy do ubitej śmietany pokruszone niebyt drobno bezy, przekładamy śmietanę do truskawek. Całość ostrożnie mieszamy łyżką. Deser przekładamy do szklaneczek, dekorujemy odłożonymi truskawkami i całymi bezami.
Smacznego!
Eton mess recepis, the strawberry-and-cream dessert
Pingback: Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Deser bezowy z porzeczkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię