Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką upiekłam tym razem na imieniny Taty – Jana. To najlepsze ciasto z owocami! Piekę je zawsze w sezonie truskawkowym, ale nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia tego ciasta, błyskawicznie znikało z talerza.
Jeżeli szukacie prostego przepisu na ciasto z owocami, które każdemu wyjdzie, to polecam ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, to przepis dla laików pieczenia, wychodzi puszyste, bez zakalca i rośnie w górę!

Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami:
Truskawki z bitą śmietaną
Truskawki w syropie karmelowym
Mrożony jogurt truskawkowy
Sernik z truskawkami i bezami
Chłodnik truskawkowy
Eton Mess z truskawkami
Lody truskawkowe na patyku
Konfitura truskawkowa z wanilią
serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ?
Sernik bez pieczenia z truskawkami
Torcik jogurtowy z truskawkami

Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym
biszkopt z owocami
Sernik bez pieczenia z truskawkami

Przepis na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, tortownica o śr. 23 cm 🙂

Składniki na ciasto jogurtowe:

2 ½ szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml
12 g (ok.2 łyżeczki) proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka cukru o poj. 250 ml
1 op. cukru wanilinowego (15 g)
50 g oleju lub roztopionego masła
400 g jogurtu greckiego

oraz truskawki i cukier puder do posypania

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
70 g masła
4 łyżki cukru

Najpierw przygotowujemy kruszonkę, gdyż wymaga schłodzenia w zamrażarce. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy posiekane masło oraz cukier, wszystkie składniki łączymy rozcierając je palcami, aż powstanie sypki piasek. Następnie łączymy składniki formując kulę z ciasta, wkładamy ją do woreczka i przekładamy do zamrażalnika.

Przygotowanie  ciasta z truskawkami:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu. Wykorzystuję do pieczenia ciast i biszkoptów silikonową tortownicę ze szklanym dnem, która nie wymaga natłuszczania, ani wykładania papierem do pieczenia. Zwykłą tortownicę polecam wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut)  2 jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę.

Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce na truskawki.

Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do czasu aż ciasto ładnie urośnie, a kruszonką się zrumieni. Wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto z truskawkami i kruszonką posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.