serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym

Aby Was zachęcić do udziału w konkursie Almette na moim blogu  przedstawiam Wam moją propozycję wykorzystania owocowego serka. My nie wyobrażamy sobie aby przynajmniej raz w sezonie letnim nie zjeść knedli z owocami. Tym razem postanowiłam dodać do środka knedli truskawki. Przygotowałam więc pyszne serowe‪ #‎knedle z truskawkami, z musem truskawkowym, cukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli.

Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha.
Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym:

knedle

Polecam też:

Knedle z mirabelkami i migdałami 
Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 

knedleserowe knedle

Składniki na 10 dużych knedli:
truskawki
2 serki Almette Fruit po 150 g Morela z Wanilią
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli do gotowania knedli

mus: truskawki, cukier puder, ocet balsamiczny na sos

Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Serek przekładamy do misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką.

Masę serową przekładamy na stolnice obsypaną mąką i chwilkę zagniatamy ciasto. Ciasto musi być klejące, ale jeśli jest taka potrzeba dosypujemy więcej mąki.
W garnku nastawiamy wodę, solimy.
Z ciasta odrywamy kawałek, spłaszczamy, formujemy krążek, na środku kładziemy truskawkę, którą można oprószyć lekko cukrem (moje truskawki tym razem były bardzo słodkie, więc ich nie słodziłam) i zlepiamy ciasto, formując kulkę.
Knedle wkładamy do gotującej się wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzone knedle serwujemy polane musem ze zmiksowanych truskawek z cukrem pudrem i odrobiną octu balsamicznego, można jednak knedle polać masłem z bułką tartą lub gęstą, słodką śmietaną.

Smacznego.

knedle

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.