Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami

Pisałam wcześniej, o naszym weekendowym wypadzie do Warszawy na warsztaty, które wygraliśmy na portalu Polska-Gotuje. Tematem konkursu były dania z ziemniaków, takie też dania były przewodnim tematem warsztatów.

Pierwszego dnia  gościliśmy w Restauracji Filmowa, która mimo  chłodnego szaro-białego wystroju jest bardzo przytulna.
Ze ścian „patrzą na nas” znane twarze filmowego światka, jest to rodzaj scenografii, który ma przykuć uwagę zaraz po wejściu. Restauracja ma swoją siedzibę  przy ul. Siennej 39 w Warszawie.
A menu tego dnia przedstawiało się następująco:

  • zupę grzybową z puree ziemniaczanym,
  • pierogi z farszem z buraków, ziemniaków i ricotty,
  • podlaskie kartacze z farszem mięsnym,
  • babkę ziemniaczaną z brokułami i grzybami,
  • śródziemnomorskie  ziemniaki z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej z boczkiem
  • oraz knedle ze śliwką i bakaliami

Drugiego dnia spotkaliśmy się w Centrum Doram przy ulicy Racjonalizacji aby wszystkie dania przygotować własnoręcznie pod okiem szefa kuchni Marcina Budynka. Gotowanie było intensywne, od 9-17 byliśmy na nogach, przygotowując te wszystkie dania, przy okazji poznałam kilka osób, które znałam tylko z Internetu.

Wszystkie przygotowane dania będę Wam pokazywać  na blogu wraz z przepisem.

Na pierwszy ogień idą Świąteczne knedle ziemniaczane, aromatyczne, pachnące zapachami Świąt Bożego Narodzenia, pełne bakalii z pysznym śliwkowo-cynamonowym sosem.

Przepis z 1/2 kg ziemniaków:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
3,5 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g orzechów
50 g migdałów
50 g rodzynek
1/2 limonki
szczypta cynamonu
200 ml kompotu z suszu Hortex lub  wigilijnego kompotu z suszu
12 połówek – mrożone śliwki Hortex lub 6 świeżych śliwek

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy z 1 łyżeczka soli. Studzimy i przecieramy przez praskę (ja mam na wyposażeniu triblade). Do ziemniaków dodajemy 3,5 łyżki mąki pszennej i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodajemy 1 całe jajko i dokładnie wyrabiamy ręką.

Orzechy i migdały bez skórki prażymy na patelni, a następnie szatkujemy w szatkownicy (ja w moim triblade) lub blenderem, albo siekamy nożem.

Bakaliami faszerujemy połówki śliwek, przykrywamy drugą połówką, sklejamy.

Bierzemy masę ziemniaczaną, rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy śliwkę z bakaliami i formujemy knedel. Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia. W między czasie przygotowujemy sos. Kompot z suszu gotujemy aż zredukuje się o połowę i zacznie gęstnieć, dodajemy startą skórkę z limonki, sok wyciśnięty z połowy limonki i szczyptę cynamonu.

Na środku talerza robimy kleks z sosu, na którym układamy knedle, które dodatkowo polewamy sosem i posypujemy pozostałymi bakaliami.

Dekorujemy świeżymi listkami szałwii.

Smacznego! Polecam to danie zrobić na Wigilię, gdyż doskonale swoim klimatem wpisuje się w tematykę Świąteczną.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilka ujęć z Restauracji Filmowa:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.