Dżem poziomkowy

Dżem poziomkowy przygotowuję po 1 słoiczku na bieżąco, gdyż moje poziomki dojrzewają partiami, przeważnie zbieram po 2-3 szklanki, trochę się ich zjada prosto z krzaczka, a część mrożę.

Dżem poziomkowy

2 szklanki poziomek wsypujemy do rondelka i zasypujemy 1 szklanką cukru trzcinowego, zostawiamy na godzinę aż poziomki puszczą sok. Następnie włączamy gaz i ok. godzinę podsmażamy poziomki bez mieszania na małym ogniu, można skrócić czas wtedy dżem poziomkowy będzie jaśniejszy i ciut luźniejszy. Potem dżem szybko mieszamy i jeszcze gorące przekładamy do słoiczka, zakładamy gumkę, przykrywamy wieczkiem i spinamy spinkami. Albo przekładamy do zwykłych, zakręcanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem i studzimy. Tak przygotowane poziomki potem wykorzystujemy do wypieków, naleśników, czy do kanapek. Smacznego!

Dżem poziomkowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Dżem poziomkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.