Sernik z truskawkami i bezami

Czerwiec i truskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie. Bezy można oczywiście pominąć lub wykorzystać bezy kupione w sklepie, a biszkopt można upiec.
Lekka, truskawkowa, sernikowa pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić.

Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała.

Do przygotowania Sernika z truskawkami i bezami wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm, najlepsza będzie tortownica silikonowa ze szklanym spodem, z której sernik wyjmuje się bez problemu, do tego jej spód doskonale nadaje się do serwowania sernika na stół.
sernik z truskawkamisernik na zimno

Jak przygotować pyszny, piankowy sernik z truskawkami i bezami?

Składniki:

3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody)
250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany
1 łyżka cukru pudru (można dać więcej)
truskawki
okrągłe mini biszkopty

Mini bezy do dekoracji

Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, sprawdzamy aby galaretka nie stężała, tylko osiągnęła gęstość niezbyt gęstej śmietany.

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Około 10 truskawek odkładamy do dekoracji wierzchniej warstwy sernika.

Kiedy galaretka osiągnie wymaganą konsystencję, najlepiej wlać ją do wyższego naczynia, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach na puszystą, różową piankę. Dodajemy do ubitej galaretki serek i cukier puder, dokładnie łączymy masę na mniejszych obrotach.

Biszkoptami wykładamy dno tortownicy. Masę serową wylewamy na biszkopty i wrzucamy do środka całe truskawki, sernik wstawiamy do lodówki aby masa serowo-truskawkowa dokładnie stężała.

Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.

Odłożone truskawki kroimy w plastry i układamy na stężałym serniku, zalewamy truskawki zimną, delikatnie tężejącą galaretką, ponownie wstawiamy tortownicę do lodówki. Sernik jest gotowy, kiedy galaretka na wierzchu całkowicie stężeje. Przed podaniem sernik dekorujemy mini bezami i podajemy. Smacznego!

sernik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sernik z truskawkami i bezami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.