Szaszłyki ze schabu

Szaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki  w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki ze schabu to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy na letniego grilla.

Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski i w formie harmonijki nabijane jest na patyczki do szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej.

Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka/ Satay z kurczaka

Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania. Idealnie pasują do sałatki ziemniaczanej w skandynawskim stylu.
SzaszłykiSzaszłyki ze schabu

Składniki:
4 plastry schabu wieprzowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta cukru pudru
sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku

świeża natka pietruszki

Przygotowanie: Do zamarynowania mięsa przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, octu winnego, oraz odrobiny cukru pudru, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łączymy z marynatą.

Mięso ze schabu dokładnie rozbijamy tłuczkiem, smarujemy marynatą i zostawiamy na ok. 30 minut.  Plastry schabu kroimy w wąskie paski.

Mięso nabijamy na (wcześniej namoczone w wodzie) patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią, w trakcie grillowania możemy jeszcze smarować szaszłyki resztkami marynaty.

Szaszłyki ze schabu podajemy z sałatką ziemniaczaną. Smacznego!

szaszłykiszaszłykiszaszłyki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Szaszłyki ze schabu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.