Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami jest bardzo smaczny, ale najważniejsze bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Pojawiły się już na rynku czereśnie, wczoraj zauważyłam, że ich cena spadła do 8 zł, więc nie mogłam się powstrzymać i kupiłam 2 kilogramy. Oczywiście większość czereśni została zjedzona, ale zostało jeszcze trochę, akurat tyle aby upiec pyszny sernik z czereśniami. Sernik piecze się w niskiej temperaturze, aby jego powierzchnia nie przypiekła się, podobnie jak w serniku nowojorskim. Zamiast kruchego spodu wykorzystałam niesolone krakersy, co ułatwia i znacznie skraca czas przygotowania tego sernika. Według mnie z tym czereśniowym sernikiem poradzi sobie każdy! Polecam też przepis na sernik z truskawkami i czekoladą.

Jak przygotować najlepszy sernik z czereśniami?
Sernik z czereśniamiSernik z czereśniami

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm:
spód: krakersy niesolone (ale można zrobić spód z kruchego ciasta)

masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka
250 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżki mąki pszennej (30 g)
7  łyżek cukru
15 g cukru wanilinowego
2 jajka
wydrylowane połówki czereśni
cukier puder do oprószenia sernika

Przygotowanie: Składniki na masę serową wyjmujemy wcześniej z lodówki, gdyż powinny mieć temperaturę pokojową.

Formę do pieczenia (u mnie silikonowa) wykładamy papierem do pieczenia  (potem łatwiej ciasto wyjąć w całości z formy), wykładamy spód krakersami.

Do miski przekładamy ser, jogurt, oba rodzaje cukru i mąkę, składniki krótko miksujemy na gładką masę, następnie pojedynczo wbijamy jajka, po każdym jajko krótko miksujemy masę.
Masę serową wylewamy na krakersy i wyrównujemy powierzchnię serowej masy.

Umyte, osuszane i wydrylowane czereśnie kroimy na połówki, połówki czereśni układamy na masie serowej równo obok siebie przecięciem do spodu.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne  naczynie z gorącą wodą, formę z sernikiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 80 minut, masa powinna być ścięcia w środku.
Studzimy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już ostudzony, wstawiamy blaszkę do lodówki i schładzamy w lodówce, ja piekę sernik pod wieczór, więc sernik stoi w lodówce przez całą noc. Sernik z czereśniami tuż  przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

SernikSernik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sernik z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *