Najlepsze pierogi z kurkami z podsmażoną cebulką i obsypane resztą kurek z farszu to wspomnienie lata. Ekspertem od przygotowywania pierogów był nasz tata, to pod jego okiem nauczyłam się przygotowywać ciasto i lepić pierogi. Teraz ja jestem ekspertką od pierogów. A wyśmienite pierogi z kurkami przygotowane przez tatę to wspomnienie z dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami.
Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym smaku, obecnie należy do ekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie. My mamy ten leśny rarytas na wyciągnięcie ręki, wystarczy że w sezonie grzybowym pójdziemy do lasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek, zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami, ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami.
Jak przygotować najlepsze pierogi z kurkami? Wypróbuj nasz przepis i ugotuj dla swoich bliskich wyśmienite pierogi z grzybami!
Składniki na ok. 30 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów
dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka
Farsz:
500 g kurek
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
2 cebule
1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
dodatki: podsmażona cebulka, kurki, gęsta śmietana,
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy farsz do pierogów. Kurki oczyszczamy i płuczemy szybko na durszlaku, zostawiamy aż odciekną. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone w kostkę cebule, dodajemy kurki i dusimy, część kurek z cebulką odkładamy, gdyż wykorzystamy je do posypania ugotowanych pierogów. Kurki podczas duszenia puszczą sok, więc w ciągu 5-6 minut cały płyn odparuje, kurki doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kurki drobno siekamy, dodajemy też posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy, jeśli farsz jest za rzadki możemy dodać trochę bułki tartej.
Ciasto: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i wlewamy pół szklanki wrzącej wody, mieszamy energicznie najlepiej łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.
Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo sprężyste i nie lepi się do stolnicy, więc nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, na których układamy farsz z kurek (ok. 1 łyżki), lepimy pierogi tak jak umiemy, albo pomagamy sobie specjalną zlepiarką do formowania pierogów 😉 Pierogi z kurkami gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty w zależności od ich wielkości, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Pierogi z kurkami podajemy z podsmażoną cebulką, całymi kurkami i ewentualnie z gęstą śmietaną. Ja bardzo lubię podsmażone na rumiano pierogi. Smacznego!