Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

Przepis na pierogi z kurkami w cieście kartoflanym/ ziemniaczanym został opublikowany w świątecznym wydaniu magazynu Polska-Gotuje, zdobyłam również za niego główna nagrodę. Takie pierogi można przygotować na Wigilijną kolację jako alternatywa do pierogów z kapustą i grzybami.
Ciasto na te pierogi jest dużo lżejsze niż w tradycyjnych pierogach, czy to ruskich czy z innym farszem.

Kurki blanszuję i mrożę, potem mam jak znalazł w sezonie zimowym. Wykorzystuję je wtedy do jajecznicy, gulaszu, czy właśnie do pierogów.

pierogi z kurkami

SKŁADNIKI:

  • 2 duże ziemniaki
  • 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki soli
  • 40 dag świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do przyprawienia farszu

PRZYGOTOWANIE:

2 ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzamy i studzimy. Dusimy za pomocą praski do kartofli. Farsz: W między czasie przygotowujemy kurki. Dokładnie je czyścimy, przelewamy wodą na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Studzimy. Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodajemy 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Posypujemy deskę mąką, odcinamy po kawałku z ciasta i za pomocą wałka wałkujemy na cienkie kawałki, z których wyciskamy koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi. Układamy na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy pierogi, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

  1. Pingback: Najlepsze pierogi z kurkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.