Sałatka z bulgur i serem mozzarella. Bulgur salad & Mozzarella
Pyszna kolorowa sałatka, która zachwyciła wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Kasza bulgur, mozzarella, czarne oliwki i pomidory to idealne połączenie smakowe. Ponieważ mozzarella rozpuszcza się na grillu i robi się lekko lejąca, trzeba ją delikatnie zwinąć w pół . Lubię drobną kasze bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać ją wrzącą wodą lub gorącym bulionem, przykryć na ok. 10 minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka i gotowe, reszta to kwestia dodatków które wykorzystamy. Ta kasza bulgur została wymieszana po zaparzeniu z domową pastą paprykową, która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, doskonale smakowała z posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół.
Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami.
Składniki:
¼ sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski
½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur,
opakowanie – ser mozzarella,
czarne oliwki,
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oliwy,
sól morska,
świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
pasta paprykowa
Przygotowanie: Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę (podobnie przygotowujemy kuskus). Grubą kaszę bulgur trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy 1 łyżkę domowej pasty paprykowej i dokładnie mieszamy kaszę widelcem, aż ziarna zrobią się pomarańczowe, następnie dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ser mozzarella kroimy w plastry, kładziemy je na rozgrzanej i lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej, gdy zacznie się rozpuszczać ściągamy plastry lekko je zwijając do środka. Na pokrojonej sałacie rozkładamy kaszę bulgur, ser mozzarella, pomidorki koktajlowe i połówki oliwek. Doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Pingback: Bulgur salad & Halloumi - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapowiada sie ciekawie;)