Na początku września dotarła do nas przesyłka z produktami do testowania marki Lestello, od razu w oko wpadły mi paczki ekspandowanych ziaren. Pamiętacie z dzieciństwa dmuchany ryż i robione słodkie szyszki z ryżu? Te ekspandowane (puffed) ziarna są tego typu produktami, ale przygotowano je z prosa, gryki, pszenicy i owsa. Są lekkie, zdrowe i idealnie nadają się jako dodatek do przygotowania domowych słodyczy takich jak mleczne cukierki. Do przygotowania dzisiejszych mlecznych cukierków oprócz mleka, cukru i odrobiny masła (opcjonalnie) użyłam prosa ekspandowanego, gdyż małe równe, okrągłe kulki według mnie idealnie się nadawały do przygotowania kruchych, cukierków a’la krówki, dzięki prosu domowe cukierki nabrały lekkości i chrupkości. Masa mleczna, którą zrobiłam jest krucha, słodka i bardzo smaczna. Natomiast tutaj znajdziecie przepis na kajmak i cukierki karmelki.
Jak przygotować domowe cukierki z mleka i cukru? Przepis na domowe cukierki jak krówki z prosem ekspandowanym?
Składniki:
1 szkl. mleka
50 g masła
1 szkl. cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
½ szkl. prosa ekspandowanego marki Lestello (puffed millet)
Przygotowanie:
Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło przekładamy na patelnię (przy szerszej powierzchni grzewczej szybciej zgęstnieje) lub do rondelka i na średnim gazie podgrzewamy aż wszystko się rozpuści i razem połączy. Gotujemy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając aż masa zacznie ciemnieć i gęstnieć.
Do masy mlecznej dodajemy proso i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarna pokryły się mleczną masą. Całość przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, wyrównujemy powierzchnię, dociskamy masę, aby nie było pustych przestrzeni na dnie. Robimy to w miarę szybko, gdyż masa szybko tężeje. Nie potrzeba jej wkładać do lodówki.
Ostudzony mleczny blok kroimy ostrym nożem na podłużne cukierki. Przechowujemy w pojemniku. Smacznego.
Pingback: Ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię