Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy ma moc. Pasta z chili i pomidorami to idealna pasta dla amatorów ostrych dodatków do potraw, już odrobina tej pasty paprykowej nadaje ostrości daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo.
Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę?
Składniki na 3 słoiczki (200 ml):
około 250 g papryczek chili (20 sztuk)
puszka pomidorów bez skórki w przecierze
3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
Przygotowanie: Papryczki chili myjemy i odcinamy ogonki, kroimy na pół wraz z pestkami. Papryczki przekładamy do blendera i miksujemy drobno, ja to zrobiłam w moim robocie Kohersen Mycook, dodajemy zawartość puszki, wlewamy oliwę i ponownie miksujemy aż powstanie pasta. Pastę papryczkową przekładamy do słoików. Pastę w słoikach pasteryzujemy w garnku około 30 minut od zawrzenia wody. Odwracamy słoiki i studzimy. Smacznego!